Utdannes ungdommen til arbeidsledighet?

Hei kjære dere.

De fleste har kanskje fått med seg at vi har en sønn på 18 år, vår fine Pelle. Han er et typisk “mellombarn”. Liker ikke å stikke seg ut, og krever ikke mye oppmerksomhet. Han liker ikke å bli sammenkoblet med hverken pappaen (Robinson-Poppe) eller storebroren (Paradise-Dennis), og når han da har en lillesøster som også krever mye plass, holder han seg ofte i bakgrunnen. Noen ville kanskje til og med kalle han sjenert.

Etter ungdomskolen begynte Pelle på Godalen. Teknisk Industri og Produksjon (TIP) ble valget både første og andre året, og han har hatt to gode år. Han har lært seg å like å jobbe med hendene og trives godt på verkstedet på skolen.

I vår begynte han å søke læreplass. Det gjorde selvsagt alle klassekameratene også, og alle andre 2. års elever fra yrkeslinjene i Rogaland. Vi hjalp han å søke på de bedriftene vi mente ville være bra, og i tillegg søkte han hos en rekke andre arbeidsplasser også. Dette med tanke på å være helt sikker på å unngå å stå uten læreplass til høsten.

Alle i Rogaland vet at industrien i hjemfylke vårt virkelig har fått seg en midt på trynet i løpet av 2015. Det er oppsigelser overalt, arbeidsledigheten i Rogaland har økt med 65% i 2015, og antall læreplasser har skrumpet inn til ett minimum.

I Pelle sin klasse står nå omtrent alle elevene uten læreplass. Ergo må Fylkeskommunen opprette såkalte VK3-klasser, slik at elevene kan få seg ett fagbrev dog uten læreplass. Det er de forpliktet til. Det er en oppgitt gjeng ungdommer vi har hatt rundt oss i sommer. Det var ikke dette Pelle og kameratgjengen har jobbet for de siste årene. Pelle så for seg å komme ut i arbeidslivet, tjene sine egne penger og kanskje etterhvert flytte hjemmefra og leve “voksenlivet”.

Man trenger ikke være spesielt smart for å se hvilken vei dette går. Med mindre de store oljeselskapene tar ansvar og prøver å snu den retningen bedriftene innen oljesektoren (Vestlandet) er på vei, vil vi ende opp med flere kull nyutdannede unge mennesker uten sjans til å få seg jobb innen det de har utdannet seg til.

Så kjære lesere. Nå frir jeg til dere. Bjørn Erik og jeg er innflyttere i Stavanger, og selv om vi har en stor og fargerik vennegjeng rundt oss, har vi ikke samme nettverk som alle dere som er vokst opp i regionen. Vi kjenner ikke nok folk som kunne hjulpet Pelle. Finnes det noen der ute som har mulighet til å gi vår sønn en sjansen til å bevise at han fortjener en læreplass? Kanskje dere kjenner noen andre som har mulighet? Vi hadde vært evig takknemlige for all hjelp, og det hadde Pelle også.


Hilsen håpfull Nina og Bjørn Erik

 

  1. Vår jente var heldig å få læreplass for to år siden og tok fagbrevet tidlig i sommer.Problemet nå er at med så mange arbeidsledige “oljefolk” så er det ikke lett å få arbeid som nyutdannet industrimontør.Hun har heldigvis erfaring fra andre yrker så hun søker på jobb der det er noe ledig. Vi krysser fingrene for at hun lykkes.Hun har jo som du skrev også veldig lyst tilå komme seg videre med egen plass å bo,barn osv.
   Vi få bare håpe våre unge håpefulle klarer seg.
   Lykke til med jakten på læreplass.
   Ha en fortsatt fin onsdagskveld 🙂

  2. Godmorgen Nina 😀 jeg leser at sønnen din er på leit etter læreplass. Jeg leser at han har 2 år på TIP ,da lurer jeg på er det bilmekanike han vil bli ? Ønske dere en fin dag😀

  3. laila: Heihei.
   Han har gått industrimekanikerlinjen, så da er det nok industrimontør som er ønskelig. Det meste innen mekaniker er nok aktuelt, men bilmekaniker er nok et sprik unna.
   Nyt dagen du også 🙂

  4. Vigdis: Takk Vigdis.
   Det er med tungt hjertet jeg ser drømmer blir knust nå, men nå har han med alle de andre fått tilbud om et år til med skole og mulighet for fagbrev. Får håpe han klarer å hente inspirasjon igjen og finne troa på seg selv. Vi heier i alle fall på han 🙂
   Klem Nina

  5. SuS har jo medisinsk teknisk avdeling, kanskje han kan ta kontakt med de?
   Det heter vel avdeling for medisinsk teknologi og informatikk. Der er de som går og installerer og reparerer medisinsk utstyr, alt fra lab til kirurgisk utstyr. Det kan jo være spennende, eg synes i hvert fall det!
   Vet ikke om de trenger folk, men han kan jo ta kontakt med de, her er linken http://www.helse-stavanger.no/no/OmOss/Avdelinger/medisinsk-teknologi-og-informatikk/Sider/default.aspx
   Jeg kan få tak i mer kontaktinfo til dere men vil ikke skrive det her;)

  6. Det er jo alltids muligheter utenfor Rogaland også, i både Hordaland og Sogn & Fjordane finnes det bedrifter som tar inn lærlinger.. Vanligvis med oppstart 1. september, men burde vel være mulighet for å ta inn fler om di ikke er fylt opp.
   Visst lærling i Industrimekaniker-faget kan være noe så:
   Sjekk ut bedrifter som har innleie-personell til f.eks. aluminiumsfabrikk (Sør norsk – Aluminium på Husnes, Hydro Aluminium i Årdal og Høyanger) jernproduksjon (TTI i Tyssedal/Odda), Zinkproduksjon (Boliden Odda AS) ellers har ofte bedriftene selv også ofte lærlinger innen dette faget – visst dette kan være aktuellt! (Vet at det er firmaet Bilfinger som gjør mye av vedlikeholdsarbeidet (altså industrimekanikere) på bedriftene i Odda.
   Lykke til, og håper det ordner seg!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg