Sees vi i toget i dag? Det er viktigere enn noengang!

God morgen, kamerater!

I år er det viktigere enn noen gang å markere 1. mai.  Avstanden mellom arbeidsfolk og “rikingene” blir bare større og større, og med de enorme formuene får de rikeste tilsvarende større makt. De ultra-rike i Norge støtter dagens regjering med store beløp, og får tilbake endringer i arbeidsmiljøloven og skattekutt. Skattekutt som oss vanlige arbeidsfolk ikke merker en dritt til, men som de formuende merker veldig godt.

Det er bare å se på konflikten som pågår nå i Hotellbransjen. Der streiker noen av de lavest betalte yrkene i Norge for høyere lønn, og for muligheten til å ha lokale forhandlinger. Kaksen Olav Thon nekter sine ansatte lokale forhandlinger fordi “Han har ikke tid til å reise rundt til alle hotellene og forhandle med de ansatte”. Det er jo fader meg bullshit! Hvert hotell har en leder som kan ta de forhandlingene. Thon vil bare betale minst mulig for arbeidskraften sin, og skuffe enda litt mer penger inn i en allerede overfylt madrass.

I flere andre yrker, er presset like stort på å få fjernet opparbeidede rettigheter. Spesielt her på Vestlandet er arbeidsmarkedet på bunn nå. Dette utnytter arbeidsgivere til det fulle. Arbeidere med årelang erfaring fra offshore mister jobben, og må ta arbeid på midlertidige kontrakter uten lønn mellom arbeidet. Ingen er garantert arbeidstid og ingen er garantert lønn. Det er veldig kjekt for arbeidsgiver, som kan velge og vrake i flinke folk, samtidig som de presser lønningene ned.

Det er jo bare å se på forsiden på Rogalands Avis denne uken. Eivind Reiten mener at den norske offshorearbeideren er overbetalt og underarbeidet. Samme mannen som var med å innføre (og ba om) 2-4 arbeidsplan i 2001 mener nå at alle bør gå 3-3 eller 3-4. Samme mannen som flere år etter at han sluttet som sjef i Hydro, fremdeles er en av de best betalte i bedriften pga etterlønn og pensjon. Snakker om å kaste stein i glasshus! Han nevner ikke med ett ord at dette vil stride mot dagens arbeidsmiljølov, i forhold til hvor mange timer man kan jobbe i løpet av ett år. Med dagens regjering, tviler jeg ikke ett sekund på at planen ligger klar for å kjøres igjennom. Da vil det ikke bare gjelde “overbetalte” riggslusker, men alle oss andre landkrabber også. Mer arbeid for mindre lønn. Mer overskudd til aksjeeiere og mindre lønn til arbeideren.

I disse dager blir det viktigere og viktigere å stå sammen. Være organisert i en fagforening, og si i fra når eliten på toppen prøver å rævkjøre oss. Derfor skal vi dagen til å feire arbeidernes dag. Vi skal gå i tog, og være stolte sammen med våre kamerater.


For oss Rogalendinger er det frokost på Folken kl. 10. Det legge ned blomster på utsiden av Oljemuseet kl. 11:30. Toget starter kl. 12:30 fra Folken og 13:40 møtes vi i byparken. 

Still opp folkens! La hagen vente til neste helg, for dette er mye viktigere!

Hilsen stolt kamerat!

Nina

 

Instagram: nthorsen 
Facebook side: Nina Sprell Levende
Snapchat: ninasprell

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg